La initiativa saptamanalului Ziarul de Mures si a cotidianului Zi de Zi, ieri a avut loc primul mars – din istoria Targu Muresului – al ziaristilor impotriva unui sistem abuziv, un sistem care nu s-a limitat doar la a supraveghea discret activitatea noastra ci a recurs la violarea intimitatii activitatii redactionale si chiar a celei intime.
Sub pretextul verificarii si supravegherii judecatoarei Andreea Ciuca, a fost violata grosolan libertatea fundamentala a secretului corespondentei inscris in art 28 din Constitutia Romaniei.
Secretul convorbirilor telefonice este un drept fundamental si se refera nu numai la interceptarea si ascultarea convorbirilor ci si la confidentialitatea numerelor de telefon apelate sau de la care s-au primit telefoanele.
Jurnalistii, sau cei carora le place sa creada ca sunt, care nu au gustat niciodata din “fructul opritâ€Â, cei care au locuri caldute si sunt bine cu toata lumea, nu stiu ce inseamna constrangerea sau lipsa libertatii de exprimare.
Pentru ei, probabil ca acest scandal al telefoanelor, fara precedent la Targu Mures, a reprezentat doar o stire trecuta undeva la “nu-i importantâ€Â.
Daca, asa cum sustine PNA, nu s-au interceptat telefoanele, dorim ca procurorii sa ne explice tehnico-stiintific la ce le-a folosit in a elucida cazul Ciuca faptul ca au stiut ca ziaristii vorbesc cu diverse persoane, poate chiar cu surse din PNA sau tribunal.
Marsul nostru de ieri s-a dorit a fi un semnal de alarma, dar si un semn ca ne luam in serios rolul de a patra putere in stat, cu drepturi si obligatii, un semnal pentru putere, oricare ar fi ea, ca nu putem trece cu vederea abuzurile la care noi sau simpli cetateni sunt supusi, doar pentru ca o serie de incompenti orgolios