Bursa de Valori Bucuresti (BVB) se pregateste pentru ziua in care linia frontului din razboiul fatis dintre marile burse ale Europei va ajunge si la noi. Asupra BVB isi exercita atractia trei poli: bursele de la Viena, Atena si Istanbul.
Bursa noastra inca nu este un partener redutabil pe axa marilor burse. Trebuie sa devina reprezentativa pentru potentialul pietei romanesti, eficienta in termeni de costuri si sa aiba la cota emitenti atractivi, spune Marius Plugaru, membru al Comitetului Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
Altfel, "daca nu se va dezvolta rapid si semnificativ si nu va avea o forta si o valoare cat mai mari si mai solide, BVB risca nu doar sa fie preluata, ci chiar sa ramana fara companiile listate, respectiv fara investitori", avertizeaza Septimiu Stoica, vicepresedintele Comitetului Bursei.
FRONTUL EUROPEAN. In prezent are loc o lupta dura pentru preluarea Bursei din Londra (LSE), intre Bursa de la Frankfurt, Deutsche Börse, si consortiul Euronext, care opereaza bursele din Paris, Bruxelles si Amsterdam. Potrivit observatorilor britanici, Deutsche Börse ar putea incerca o preluare ostila.
Fuziunea LSE cu oricare dintre cele doua burse de pe continent, evaluata la 2 miliarde de euro, ar crea cel mai mare operator bursier european si al doilea la nivel mondial, dupa bursa din New York.
Miscari semnificative "de trupe" se desfasoara si in Europa Centrala si de Est, unde Bursa din Viena detine deja 68% din actiunile celei din Budapesta si si-a manifestat interesul pentru un parteneriat strategic cu Bursa din Varsovia, ca si cu toate celelalte burse din tarile cu perspective de aderare la UE.
Stere Farmache, directorul general a BVB, considera ca este prematur orice comentariu legat de eventualele aliante al institutiei pe care o conduce. "Strategia noastra este de a deveni noi cea mai