Pentru a realiza aceasta operatiune, calculatorul intocmeste o fisa completa a stilului de viata dus de posesor, care este monitorizat zilnic prin intermediul mai multor camere de luat vederi, amplasate in toata casa. Sofisticatul computer ia in considerare perioadele in care in loc de exercitii fizice persoana supravegheata prefera sa stea pe canapea, precum si alimentele sau bauturile luate din frigider. Evident, sistemul poate fi pacalit cu usurinta, in caz ca utilizatorul alege sa nu fie sincer.
O data ce a terminat crearea profilului, o alta suita de programe va extrapola modul in care tiparele comportamentale afecteaza pe termen lung aspectul fizic al posesorului. Daca profilul in cauza denota o pofta de mincare peste medie, programul poate calcula cite kilograme in plus sa adauge imaginii persoanei din fata ?oglinzii?. La fel si in cazul excesului de alcool, tradus in riduri suplimentare si premature, cearcane si lividitate.
Motive pentru schimbare
?Tehnologia poate fi foarte convingatoare. Vor exista citeva optiuni pentru rezultatele vizuale ce pot fi obtinute de catre utilizator, mergind de la evolutia greutatii pina la culoarea pielii?, spune directorul laboratorului Accenture, Martin Illesey. Unii experti prognozeaza ca ?oglinda? se va bucura de mare succes. ?A-i ajuta pe oameni sa vizualizeze evolutia pe termen lung a comportamentului lor este o cale eficienta de a motiva eventualele schimbari necesare?, apreciaza B.J. Fogg, de la Universitatea Stanford, din California. Altii opineaza ca, dimpotriva, sistemul nu va face decit sa-i sperie pe oameni, care nu se vor inghesui sa achizitioneze oglinda magica. ?Nu cred ca vreun sistem care prezinta o imagine negativa a utilizatorului va fi preferat de multa lume?, prezice Cliff Randell, expert informatician la Universitatea Bristol, din Marea Britanie. (Manuela Serafim)
?Oglinda