Sindicatele din invatamant au cerut ieri Guvernului sa respecte programul anuntat in campania electorala, respectiv dublarea salariilor in echivalent euro pentru personalul didactic si cresterea bugetului pentru invatamant.
''De la 1 ianuarie 2005 noi am primit zero lei, zero bani, nici macar indexarea de 12 la suta echivalentul inflatiei prognozate'', a declarat ieri Gheorghe Isvoranu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Invatamant "Spiru Haret".
Cei peste 400.000 de angajati din invatamant considera ca acest domeniu a fost ignorat de Executiv, din moment ce "nu a acordat nici o importanta sindicatelor, nu exista reprezentanti ai Guvernului pentru relatia cu sindicatele, nu exista secretar de stat pentru invatamantul preuniversitar, iar la nivelul Inspectoratelor Scolare s-a declansat o adevarata degringolada ca urmare a schimbarilor de criterii politice''.
Reprezentantii sindicatelor din invatamant au criticat declaratia primului-ministru, conform careia "marii evazionisti sunt profesorii meditatori care nu platesc impozite". "Consideram ca este o falsa problema, ca premierul a incercat sa deturneze atentia opiniei publice de la adevaratele probleme ale coruptiei. Consideram ca toti colegii nostri care dau meditatii trebuie sa plateasca impozit, dar asta nu inseamna ca nu trebuie crescute salariile in invatamant", a declarat la randul sau Aurel Cornea, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant.
Prin diminuarea cotei de impozitare castigurile salariale din invatamant sunt infime, sustin liderii sindicali. "Castiga cei cu salarii mari si marile companii, iar noi cei cu salarii mici vom plati indirect gaura bugetara prin cresterea preturilor datorita maririi accizelor. Saracii vor fi mai saraci, iar bogatii vor fi din ce in ce mai bogati", apreciaza Marius Nistor.
Totodata, reprezentantii angajatilor din sistemul de