"Banul este ochiul dracului'', spune o veche vorba, din batrani. Tot banii sunt cei care au bagat zazanie intre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) si Ministerul Sanatatii (MS). Mai exact, lipsa fondurilor pentru acoperirea datoriilor pe care cele doua institutii le au la furnizorii de produse medicale si farmacii.
''Elaborarea de catre Comisia de Strategie Terapeutica din cadrul MS a noilor liste de medicamente compensate creeaza emotie si panica in randul asiguratilor, lucru care se regaseste in consumul de piata'', a declarat, ieri, conf. dr. Cristian Celea, presedinte, inca, al CNAS, care in urma cu doua zile si-a inaintat demisia din aceasta functie.
Haosul financiar si lipsa fondurilor pentru produse medicale si medicamente compensate se rasfrang asupra pacientilor. Cristian Celea este nemultumit de modul in care MS si Ministerul Finantelor Publice (MFP) colaboreaza cu CNAS.
''Ordonanta de Guvern pentru plata datoriilor la medicamente compensate si gratuite a trecut de sedinta de Guvern, dar nu a aparut in Monitorul Oficial. Acest lucru ar putea duce la blocarea sistemului de catre farmacisti. Pentru medicamentele gratuite si compensate eliberate in 2004 avem de platit in acest an 4.400 de miliarde de lei, in conditiile in care bugetul pe tot acest an la capitolul medicamente este de 12.000 de miliarde de lei. Deci, avem o restanta pe 2004, la medicamente, de 4.400 de miliarde de lei'', a precizat Celea. Acesta a adaugat ca ministrul Sanatatii, Mircea Cinteza, a incercat sa acopere aceasta ''gaura'' prin ideea elaborarii unei ordonante simple ''insa, totul s-a oprit la MFP''. Mai mult, ''anul trecut s-au cheltuit pentru medicamentele compensate si gratuite peste 3.175 de miliarde de lei fata de contractele incheiate de farmacii''.
''Farmacistii au eliberat medicamente gratuite si compensate in valoare de peste 3.175 de milia