Exportatorii isi pot proteja activitatea de variatiile cursului valutar apeland la contractele futures incheiate la Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu. "Numai in ultimele zile, cursul monedei nationale a crescut, dar a si scazut cu peste 1.000 de lei.
Asemenea fluctuatii pun in pericol activitatea companiilor care desfasoara activitati de comert exterior, riscul putand fi evitat prin transferul acestuia in piata futures, prin care se poate asigura un curs de schimb prestabilit cu costuri mult mai reduse, comparativ cu alternativele oferite de banci (contractele forward bancare)", a declarat Teodor Ancuta, presedintele Bursei
Monetar-Financiare si de Marfuri Sibiu (BMFMS). Amintim ca din cauza variatiilor de curs valutar, in ultimele doua luni din anul 2004, exportatorii au inregistrat pierderi de 80 milioane de euro.
De asemenea, cei care au obtinut in acest an profituri spectaculoase (in medie de 35 la suta de la inceputul anului) la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) isi pot pune la adapost castigurile apeland la bursa de la Sibiu. "Posesorii de portofolii de actiuni pot realiza arbitraj intre preturile celor doua piete - Bursa de la Bucuresti si Bursa de la Sibiu", a adaugat Ancuta.
Potrivit acestuia, in acest an, piata instrumentelor derivate de la Sibiu va cunoaste un adevarat boom al tranzactiilor, in contextul variatiilor de curs valutar si al trendului de crestere a tranzactiilor la Bursa de Valori Bucuresti. Teodor Ancuta preconizeaza continuarea tendintei de majorare a tranzactiilor de la Bursa de la Sibiu.
"In octombrie, noiembrie si decembrie 2004, valoarea tranzactiilor la Bursa de la Sibiu s-a dublat de la luna la luna si ne asteptam ca la finalul lunii ianuarie sa se inregistreze o dublare a valorii tranzactiilor din decembrie", a mai spus presedintele BMFMS, singura bursa de profil aut