George Copos, ministrul de stat pentru mediul de afaceri si IMM-uri, a prezentat recent graficul privind elaborarea modificarilor Codului muncii, act normativ care, de la intrarea sa in vigoare, in 1993, a starnit un val de proteste in mediul investitional.
Astfel, in perioada 4 februarie - 4 martie reprezentantii Executivului vor purta consultari cu reprezentantii organizatiilor patronale si sindicale. In data de 9 martie urmeaza ca documentul sa fie trimis catre ministere pentru eventuale modificari, ajungand in prima lecturare, la nivelul Executivului, in data de 17 martie. Obtinerea avizului Consiliului Economic si Social, organism care va fi condus de acum de un reprezentant al patronatelor si nu al Executivului ca in prezent, este programata pentru data de 30 martie.
Parlamentarii vor dezbate actul normativ incepand cu 31 martie. Timpul alocat discutiilor si aprobarii in cele doua Camere este de aproximativ 90 de zile, publicarea in Monitorul Oficial fiind fixata - potrivit ministrului de stat George Copos - pentru data de 28 iunie 2005.
El a mai adaugat ca noul act va regla relatiile dintre angajat si angajator de o maniera mult mai echilibrata. Oficialul Guvernului a subliniat ca in prezent patronul este pus pe o pozitie dezavantajoasa fata de salariat. In alta ordine de idei, facand referire la efectele reformei fiscale promovate de Cabinetul Tariceanu, George Copos a estimat la 7 miliarde de euro volumul investitiilor directe in acest an.
El nu a prezentat punctual nici o modificare a Codului, motivand ca "sunt 31 de pagini de amendamente".
Surse apropiate ministrului au precizat, insa, ca modificarile se regasesc, in linii mari, in programul de guvernare.
Vor fi reintroduse conventiile civile
Potrivit programului de guvernare, Executivul va avea ca principale obiective liberalizarea completa a pietei muncii