Ministerul Finantelor a dat joi lovitura si a imprumutat pe termen lung 1.000 de miliarde lei din piata bancara, la dobinzi sub 10%.
Analistii si bancherii sustin insa ca dobinda anuala pentru titlurile de stat scadente peste doi ani, de 8,9%, si cea atasata bondurilor cu maturitate la cinci ani, 7,5%, sint mai mici decit cele practicate in Ungaria, tara care si-a stapinit inflatia de citva timp sub limite la care noi n-am ajuns. Si pentru asta prognoza de dobinda a Finantelor este oarecum nerealista.
Bancile platesc depozitelor atrase pe termen lung, de trei ani, de pilda, dobinzi anuale aproape duble fata de semnalul dat joi de Finante. Astfel, BRD da o dobinda anuala de 14% depozitelor cu scadenta la doi ani din categoria standard si 14,5% la cele din transa “Premium”.
Banc Post are si ea o oferta de depozit cu scadenta la doi ani, pentru care da o dobinda anuala de 16%. BCR are depozite cu scadenta la un an si jumatate, pentru care plateste o dobinda de 15,5%. Deocamdata, dobinzile anuale platite de banci pentru depozitele atrase de la populatie pe termen scurt, intre o luna si un an, oscileaza intre 10% si 16%, in functie de durata mentinerii depozitului.
Analistii avertizeaza insa ca dobinzile acopera cu foarte putin cresterea preturilor si, in cazul inflamarii inflatiei in a doua jumatate a anului, am putea asista la cresterea dobinzilor bancare atit la depozite, cit si la credite.
Finantele au dat lovitura. Este pentru prima data in piata financiara romaneasca a ultimilor 15 ani cind dobinzile scad sub 10%. Joi, Finantele au imprumutat 600 miliarde lei (aproape 21 milioane dolari) la o dobinda de 7,9, printr-o emisiune de titluri de stat scadente peste doi ani.
In urma cu doua luni, la ultima licitatie din decembrie de titluri de stat cu scadenta la doi ani, dobinda a fost stabilita la 10,