Partidele mari traverseaza - ca un loc comun - crize de adaptare. PNL si PD suporta oarecum greu trecerea din opozitie la guvernare. Cum si PSD acuza socul pierderii puterii. Alianta DA a debutat furtunos, a prezentat rapid o echipa guvernamentala credibila, si a trecut la masuri radicale bine primite de public.
Sondajele arata in acest context o popularitate pe masura, solida, undeva intre 65 si 70%. Reversul este ca lumea se asteapta la foarte multe lucruri bune de la acest guvern. Rational sau irational. De obicei un asemenea simtamant este prevestitor de rele. Dezamagirea ar putea lua locul entuziasmului si sustinerii euforice de azi.
Au patit-o si altii, care s-au jucat cu nervii oamenilor, cu promisiunile si hranirea sperantelor desarte. Insist domnilor, nu promiteti ca salvati Romania, nu pretindeti ca voi sunteti liderii providentiali, cei care veti aduce in amarata asta de tara miracolul economic si fericirea pe pamant. Cei care au facut asta, sunt acum cazuti in groapa de gunoi a istoriei.
Dupa ce au populat palatele Cotroceni si Victoria, au fost mari si tari, idolatrizati pentru ca minteau frumos niste milioane de disperati care isi doreau, naivii, o viata mai buna. Astazi pentru cacialmaua trasa odata sunt niste nimeni. Si asa vor ramane. Pretul mistificarii este enorm. Negestionarea costurilor acestui succes ar fi fatala.
Evident dorinta de a-si face simtita prezenta a fost dominanta pentru noua putere. Asta ca atitudine. Lucrurile au mers mai bine decat se asteptau liderii liberali si democrati.
In paralel PSD, prada tensiunilor interne, nu a reusit sa incurce prea putin socotelile castigatorilor. Dar la guvernare nu e usor, din cauza ca distribuirea rolurilor ridica problema suprematiei. Adica a resurselor, popularul ciolan, pe care cainele din curte il iubeste atat de tare, si il saluta agit