Pentru majoritatea copiilor, ''bataia'' cu bulgarii de zapada este una dintre cele mai mari atractii ale iernii. Acestia, insa, scapa din vedere un aspect: in orice moment se pot accidenta, mai ales in zona ochilor.
La Spitalul Clinic de Oftalmologie din Bucuresti au venit, deja, cativa copii cu leziuni provocate de bulgarii de zapada pe care ''i-au primit'' in ochi. Prof.dr. Monica Pop, directorul spitalului, ne-a declarat ca este bine ca, in pauze, elevii care ies in curtea scolii sa fie supravegheati de profesori. Pe de alta parte, copiii trebuie sa ''tinteasca'' cu bulgarii mai ales spatele si picioarele celor cu care se joaca.
"Am inregistrat si un caz in care un bulgare a spart ochelarii unui copil, iar cioburile de la lentile i-au intrat in ochi. Deci, mare atentie mai ales in situatia celor care poarta ochelari. Acesti bulgari pot fi ca o a doua petarda pentru ochi'', ne-a spus Monica Pop.
O alta problema care apare, indeosebi iarna, este lacrimarea. Aceasta ''produce disconfort'' in momentul iesirii dintr-un loc calduros in ger ori cand soarele ''bate'' in zapada. Lacrimarea este frecventa la varstnici. ''Nu exista o solutie deosebita pentru evitarea lacrimarii.
Totusi, persoanele care au aceasta problema, inainte de a iesi din locul calduros, isi pot pune in ochi cate o picatura de vitamina A uleioasa'', a precizat directorul Spitalului Clinic de Oftalmologie din Bucuresti.
Privitul zapezii, mai ales cand este si soare, ''determina'' majoritatea oamenilor ''sa stranga ochii''. Pentru a evita acest ''efect'' este indicat fie sa purtati ochelari cu lentile heliomate - usor colorate, fie ochelari de soare.
''Ochelarii cu lentile heliomate pot fi purtati atat de persoanele care au probleme de vedere, cat si de cei care, in mod normal, nu au nevoie de ochelari de vedere. Lentilele heliomate sunt cele care se inchid la culo