OBSERVATOR Noul Guvern vrea sa-l schimbe din functie pe actualul guvernator Virgil Munteanu. Expertii internationali spun insa ca Romania a gestionat cat se poate de bine situatia din Delta si ca meritul ii apartine in principal lui Munteanu.
ALEXANDRU NASTASE
Jurnalul National a incercat sa afle ce cred expertii internationali in probleme de mediu si management ecologic despre situatia din Delta Dunarii.
INGRIJORARE. Patrick Triplet lucreaza pentru Parcul Ornitologic Marquenterre, din Franta, este cercetator si membru al Eurosite, cea mai mare retea de organizatii, care are drept scop managementul conservarii naturii in Europa. In Eurosite sunt reprezentate 21 de tari de mai mult de 80 de organizatii membre, intre care organizatii publice, companii private si organizatii nonguvernamentale.
Expertul francez spune ca atat el, cat si colegii sai sunt foarte ingrijorati de proiectul ucrainean de construire a canalului Bistroe, care "reprezinta o amenintare majora pentru Delta si pentru speciile de pasari migratoare care vin aici pentru a cuibari si a se odihni". "Guvernatorul Virgil Munteanu a prezentat aceasta grava problema cu mare intelepciune diplomatica. Pe de alta parte, multumita actiunilor sale, Romania este una dintre cele mai responsabile tari in problema globala a protejarii pasarilor migratoare", spune Patrick Triplet.
COLABORARE. Specialistul francez sustine ca un alt aspect important al activitatii guvernatorului Virgil Munteanu este infratirea dintre Delta Dunarii si Parcul Ornitologic Marquenterre de la estuarul fluviului Somme. Colaborarea a inceput in urma cu mai bine de 10 ani si a permis mai multor cercetatori romani sa mearga la specializari in Franta. Patrick Triplet spune ca francezii doresc ca anul acesta sa semneze o noua conventie intre Delta si Parcul Ornitologic, colaborare care sa fie plasa