VIZIUNEA POPULARA "Poporul roman crede ca lumea va avea un sfarsit si acesta va fi doar din vina omului, a pacatelor sale, dar are si speranta mantuirii." CARMEN ANGHEL
Folcloristul Tudor Pamfile publica, in 1911, o culegere despre "Sfarsitul lumii, dupa credintele poporului roman". Pamfile edita revista Ion Creanga si in ea publica si aceste studii.
RAUTATEA. Iata ce scria Pamfile: "Toate in lume au un sfarsit, pana si lumea! Lumea noastra va pieri, crede poporul, nu din pricina pamantului, a taranii, a lutului, ci din pricina omului, a oamenilor, carora li se zice tot lume, dupa cum a mai pierit o data, cand Dumnezeu a inecat-o prin potop". Si potopul a venit dupa ce Dumnezeu nu a mai putut rabda rautatea care cuprinsese pamantul. Si iarasi va fi rautate "pricinuita de inmultirea fara masura a oamenilor. Acestia, spre a-si agonisi cele trebuincioase vietii, vor trai vesnic in certuri si lupte". Asa ca sfarsitul lumii va veni atunci cand "vor fi mori la toate vadurile si paraiele, spre a satura puzderia cea multa de oameni. Cand se va simti nevoia de a se ara pana si haturile, micile sistori de pamant nearate ori brazdele care despart ogoarele gospodarilor". La aceste semne se adauga altele: "Cand oamenii vor fi multi ca ciupercile, gata-gata sa nu-i mai incapa pamantul, atunci, nemaiavand ce sa manance, se vor manca unii pe altii. Cand bogatii nu vor mai avea sat (...), cand nu se va mai pomeni ce-i aceea dreptate pe lume" si asa mai departe.
"Poporul roman nu se teme asa tare de sfarsitul lumii", ne spune profesor Ion Ghinoiu, de la Institutul de Etnografie si Folclor "Constantin Brailoiu" din Bucuresti. Poate pentru ca acest "sfarsit" nu inseamna disparitia pamantului nascut din ape la dorinta lui Dumnezeu. Pamantul, "care acum este negru pentru ca s-a innegrit de la rautatea oamenilor, va deveni alb, curat, fara pacat si durere".