Călugării belgieni şi olandezi urmăresc bulă cu bulă până când berea iese în sticle pe poarta mănăstirii. Sursa: greydragon.org
Unii spun că sunt poveşti, că asocierea berii cu mănăstirea e doar pentru marketing, nu are nicio legătură cu manufactura, iar sticlele sunt umplute în fabricile marilor companii. Ei bine, prima regulă de autenticitate spune că nicio bere nu este considerată mănăstirească dacă nu este făcută între zidurile lăcaşului religios. Altfel, nu primeşte simbolul de originalitate pe etichetă – "Authentic Trappist Product".
În lume există 7 mănăstiri care produc bere, şase în Belgia şi una în Olanda. De când intră prima bulă şi până când ajunge în sticlă, pas cu pas, călugării au grijă să nu scape mai mult sau mai puţin dintr-un ingredient al reţetei. Fiecare mănăstire i-a dat nume berii sale şi produce mai multe sortimente. De exemplu, călugării de la Koningshoeven din Olanda, care fac La Trappe, au 11 sortimente.
Reclamă din vorbă în vorbă
Nu există reclame, de distribuţie se ocupă în general alte firme, iar toţi banii care se întorc sunt folosiţi pentru administrarea mănăstirii. "Eu am fost la Koningshoven, mănăstirea din Olanda care produce La Trappe. La poartă era un magazin de unde puteai cumpăra berea lor, brânză şi diverse alte produse pe care le făceau la mănăstire. Înăuntru aveau şi un restaurant pentru turişti, unde puteai, de asemenea ,să deguşti diverse produse manufacturate în mănăstire", povesteşte Costin Ghindea, directorul Bavarom, importatorul La Trappe, una dintre cele două beri mănăstireşti prezente în magazinele şi restaurantele din România. Cunoscătorii spun că o bere mănăstirească merge bine cu o brânză cu mucegai şi pâine prăjită. Cutia cu pop corn nu are loc lângă pahar.
Rugăciunea, singurul aditiv
Dacă ai depăşit limita şi ai cam pierdut numărul paharelor de