PRESA VREMII Presa de la inceputul secolului trecut a abundat in teorii privind sfarsitul lumii, in special in perioadele care au precedat cele doua razboaie mondiale.
CARMEN PLESA
Acesti profeti erau foarte cunoscuti in prima jumatate a secolului trecut Izbucnirea celor doua razboaie mondiale a aruncat presa romaneasca intr-o serie de ipoteze privitoare la un apropiat sfarsit al lumii. Vremea capricioasa provoca si ea la previziuni apocaliptice: multe inundatii, furtuni, dar si o ninsoare ciudata, in plina vara. La acestea s-au adaugat cateva cutremure de intensitate medie si o invazie de lacuste. mai mult, un asteroid cazuse in Portugalia, unde cateva zeci de oameni sustineau ca fecioara Maria li s-a aratat si le-a spus despre dezastrele ce urmeaza.
Toate acestea aveau insa succes mai mult la persoanele slabe de inger.
STIINTA. Scenariile pe care le inaintau oamenii de stiinta erau insa mult mai plauzibile. Una dintre ideile lansate erau razboiul "aero-chimic", care avea sa distruga tot in cale. Substantele otravitoare ar fi urmat sa fie imprastiate de un stol de avioane uriase. Oamenii ar fi cazut pe strazi si ar fi murit pe loc. Cei din case s-ar mai fi chinuit o vreme, dar soarta lor ar fi fost aceeasi. In plus, ar fi fost nimicite plantele si orice alta vietate.
VIRUSII. O alta ipoteza care a circulat inaintea fiecaruia din cele doua razboaie mondiale a fost cea a unei apocalipsei bacteriologice - "rasboiul microbian". Reteta care sa provoace o asemenea apocalipsa era destul de simpla. Cel care ar fi declansat o asemena catastrofa ar fi avut nevoie doar de "un germen virulent si care sa ramana asa tot timpul" caruia "sa i se pastreze vitalitatea, aparandu-l mai ales contra uscaciunii". Dupa aceea, trebuia gasit "un mijloc cat mai bun de imprastiere". Germenii scarlatinei, ai variolei, febrei galbene, turbarii sa