POTOPUL Potopul lui Noe a spalat omenirea de pacate. A fost primul sfarsit al lumii de care oamenii n-au uitat nici acum.
COSTIN ANGHEL
Dumnezeu i-a luat pe cei rai de pe pamant si i-a lasat pe cei buni. Noe a fost salvat de credinta lui. O corabie de care toti oamenii radeau a fost salvarea familiei lui Noe si a animalelor. Pe arca lui Noe au urcat cate doua animale din fiecare specie existenta pe pamant, una de parte femeiasca si una de parte barbateasca. Dumnezeu a deschis bolta cerurilor si a inceput sa ploua. Potop pe pamant si in sufletele pacatosilor si ale necredinciosilor! Dupa 40 de zile si nopti, in care a plouat neincetat, toti oamenii si toate animalele pamantului murisera, inghititi de apele Domnului. In viata nu mai erau decat cei de pe arca lui Noe. Dupa 150 de zile, Dumnezeu si-a adus aminte de Noe si de vietuitoarele de pe arca lui. A oprit ploaia si a pornit vanturile. Apele se retrageau in fiecare zi. Intr-un final, un porumbel eliberat i-a adus lui Noe o frunza de maslin, era timpul ca pamantul sa se umple iar cu oameni si animale. Era un nou inceput. Potopul lui Noe a fost un sfarsit.
PREGATIREA. Acum, urmariti de exemplul din vechime, oamenii se tem de un alt sfarsit al lumii. Despre cum am putea intampina sfarsitul lumii ne-a vorbit Protosinghel Mihail Stanciu, Egumenul Manastirii Antim din Bucuresti.
Istoria inainteaza spre implinirea sensului divin al creatiei, sfintirea lumii. Acest sens se va incununa cu prezenta vazuta a Logosului divin - Iisus Hristos in intreg cosmosul si in umanitatea pregatita (Biserica) pentru aceasta unire iubitoare cu El (Apocalipsa 21, 23-24). Cu toate acestea, Biserica lui Hristos si credinciosii ei dreptmaritori, desi se indreapta spre acest scop dumnezeiesc, au de infruntat in lume ispite, incercari care vor culmina in apropierea sfarsitului acestui veac. @N_P