ISTORIA MEDICINEI
DANIELA SONTICA
Ayurveda este unul din cele mai vechi sisteme de medicina din lume si se traduce prin "stiinta vietii". La baza sa stau invataturile milenare vedice indiene.
Arheologii sustin ca istoria stiintei ayurvedice isi are radacinile inainte de navalirea arienilor in India. Civilizatia existenta acolo - Mohenjodaro - avea un mod de viata foarte urbanizat si cunostinte medicale insemnate. Se pare ca foloseau inclusiv medicamente de origine minerala. In cultura dravidiana (prevedica), cultul zeului Shiva era asociat unui sistem medical (Siddha), care folosea mercurul, sulfurile, fierul, cuprul, aurul, arsenicul.
In epoca vedica, ingrijirea bolnavilor era ceva sacru, fiind insotita de rostirea rugaciunilor numite mantre. Medicina indiana a atins apogeul inainte de aparitia lui Buddha, in secolul al VIII-lea i.Hr. Influente ayurvedice au patruns si la greco-romani prin studentii veniti in India la studii, iar in secolul al XVII-lea au fost atrasi de ayurveda si arabii. Dupa intrarea intr-un con de umbra in timpul dominatiei britanice, sistemul ayurveda revine in actualitate in secolul al XX-lea.
Suportul medicinei ayurvedice este principiul "tridoshic", adica cele trei componente metabolice de baza care guverneaza organismul viu: Vata, Pitta si Kapha, carora le corespund in ordine: "gazul", "bila" si "flegma" (secretiile). Medicul ayurvedic trateaza trupul, sufletul si spiritul prin cele patru trepte: exercitiile fizice si de respiratie, regimul alimentar, purificarea corpului si meditatia.
"Charaka Samhida" spune cum Bharadwaja a mers la Indra, capetenia zeilor, pentru a lua "stiinta vietii" pe care o capatase de la medicii lui Dumnezeu. Eroii dravidieni Rama si Lakshmana au fost vindecati cu o planta adusa din Himalaya de Hanumana (foto), generalul maimutelor.
ISTORIA