(Raspuns pentru Paul Feltscher - Schwenningen, F. As nr. 636)
Stimate domn, schimbarea mediului de viata si lipsa scaunului zilnic au dus in timp la aparitia hemoroizilor. Era bine ca, printr-un regim igienico-dietetic stabilit in urma cu doi ani, sa nu se fi ajuns la hemoroizi, fiindca este mai usor sa previi decat sa tratezi. Faptul ca a suferit o interventie chirurgicala si este propusa pentru a doua nu trebuie sa va ingrijoreze foarte mult. Sotia dvs. trebuie sa aiba incredere si sa urmeze cateva sfaturi.
Confort psihic: gandire pozitiva, ca totul va fi bine, ca Dumnezeu va alege calea cea buna, intregul organism fiind guvernat de sistemul nervos. Factorul psihic in vindecare are rol primordial.
In fiecare dimineata, pe stomacul gol, va lua 1 lingurita de miere naturala si un pahar cu apa la temperatura camerei.
Sa consume cel putin 2 litri de lichide zilnic, sub forma de apa, supe, ciorbe cu bors natural, compoturi naturale.
Dupa ora 18: 250 ml ceai laxativ antihemoroidal, zilnic, cu inghitituri mici, pana la restabilirea scaunului (normal este un scaun pe zi, preferabil dimineata).
Alimentatia pe care o prefera, dar cu evitarea alimentelor afumate (potential cancerigene), grase, condimentate, cafea in exces. Trebuie sa-si testeze singura organismul, pentru a observa ce aliment ii face bine si ce ii face rau, pentru a-l evita.
Legume si fructe proaspete, dar si prune uscate, stafide, smochine, curmale, banane (se pot combina cu lapte dulce).
Gimnastica zilnica pentru musculatura perineala (se contracta cel putin 5 minute muschii fesieri).
O baie calduta la sezut, cu ceai de coada-calului, pelin si busuioc inainte de culcare, in fiecare seara, dupa dus. Daca hemoroizii nu sunt iritati, se poate face o spalatura usoara si interior (in functie de starea locala: inflamatie, durere).
Unguent pe baza de hirudin