Pui cu masline.
Ingrediente (pentru 6 persoane): 12 bucati de pui, 1 lingurita scortisoara pisata, 1 lingurita ghimbir macinat, 1 lingurita boia dulce, 1/2 lingurita piper macinat, 4 linguri ulei de masline, 2 cepe tocate, 1 ardei gras rosu taiat marunt, 1 1/2 ceasca zeama concentrata de pasare (Knorr+apa), 2 lingurite coaja rasa de lamaie, 3 linguri zeama de lamaie, 1 ceasca masline verzi, 1/4 ceasca coriandru verde tocat.
Mod de preparare:
Se pun intr-un vas bucatile de carne, frecate cu mirodenii (scortisoara, ghimbir, boia, piper), se acopera cu un capac si se lasa o ora sa se patrunda. Intr-o cratita mare, se incing 3 linguri cu ulei, se prajesc bucatile de pui, pana ce se rumenesc bine, dupa care se scot si se pun intr-o alta cratita.
Se toarna uleiul ramas in cratita in care s-a prajit puiul, se adauga ceapa si ardeiul gras, se dunstuiesc circa 5 minute, la foc slab, amestecand intruna, si se rastoarna peste bucatile de carne.
Se adauga coriandru, coaja si zeama de lamaie, maslinele si zeama concentrata si se lasa sa fiarba incet, impreuna cu carnea, 40 de minute. Puiul astfel preparat se serveste cald, cu o garnitura de orez.
Placinta cu masline si rozmarin
Ingrediente (pentru 8 bucati): 7 g drojdie uscata, 1 lingurita zahar, 200 ml apa calda, 2 3/4 cesti cu faina, 1 lingurita sare, 1-2 linguri ulei de masline, 1 lingura rozmarin uscat, 1/3 ceasca masline negre, fara samburi, taiate rondele, inca 3 linguri ulei de masline.
Mod de preparare:
Se amesteca drojdia cu zaharul, se toarna deasupra 1/3 din apa, se acopera cu un stergar si se lasa sa creasca 10 minute, la caldura.
Se cern faina si sarea intr-un castron mai mare si se incorporeaza rozmarinul. Se adauga uleiul, maiaua si restul de apa si se framanta un aluat destul de tare. Se pune aluatul pe planseta infainata, se mai framant