Inaintea Congresului Pnl din 4-6 februarie a.c., Valeriu Stoica, fostul conducator al partidului, a revenit, printr-o "scrisoare catre liberali", la propunerea sa mai veche, a fuziunii Pnl-Pd, pentru formarea "polului politic de centru-dreapta, prin transformarea Aliantei in partid politic".
Pnl, sustine Valeriu Stoica, a atins un maximum de impact la electorat, dobandind un capital de incredere, pe care, in ultimii cincisprezece ani, nu l-a avut niciodata. Acest capitol poate fi rapid erodat daca, in exercitiul guvernarii, el va fi perceput ca principalul responsabil pentru efectele dure, dar inevitabile, ale incercarii de "schimbare a sistemului". Pnl se afla astazi in pozitia ocupata de Pntcd dupa alegerile din 1996 si risca, asemeni crestin-democratilor, sa plateasca singur pentru toate desincronizarile si esecurile guvernarii. Pentru a evita o astfel de situatie, el trebuie sa militeze pentru o "baza de putere" unitara. Un partid puternic de centru-dreapta ar evita actiunile divergente ale grupurilor partinice din Da si ar exclude posibilitatea ca Pnl-ul sa se regaseasca, la sfarsitul mandatului, in situatia Pntcd-ului la alegerile din 2000.
"Scrisoarea" lui Valeriu Stoica a sesizat si un alt aspect, si anume, ca varianta de statut ce asigura premierului Calin Popescu-Tariceanu controlul absolut al partidului va face ca acesta sa fie dominat de guvern, "creand premisele transferului spiritului de gasca si al baroniadei din Psd in Pnl". Intr-adevar, prin decizia ca seful partidului sa fie si seful guvernului, Psd-ul a concentrat o putere imensa in mainile lui Adrian Nastase - premier si presedinte de partid -, ce l-a impins sa-si sustina si sa-si protejeze oamenii, indiferent de afacerile, oneroase si obscure, in care acestia se implicau. Rezultatul a fost pierderea "prezidentialelor" de catre liderul Psd si trecerea partidului sau in opozitie, p