Oamenii de stiinta s-au pus de acord. Sanatatea si boala pornesc de la felul in care ne alimentam. Zarurile vietii se afla in mainile noastre.
Alimentatia gresita produce cancer
Dupa bolile de inima si de circulatie, cancerul este cel care provoaca de cele mai multe ori moartea. Doar in Germania, de exemplu (o tara care pune pret pe statistici), mor in fiecare an circa 200.000 de oameni din cauza tumorilor maligne (mai ales la plamani, intestin, stomac, san si prostata). La acestea se adauga anual inca 350.000 de cazuri noi. Cercetatorii din acest domeniu stiu de-acum ca principala cauza o constituie alimentatia incorecta. Mancam prea dulce, prea sarat, prea gras si, mai cu seama, prea multa carne!
Faptul ca exista o relatie stransa intre obisnuintele de alimentatie si aparitia cancerului este demonstrat de urmatoarele comparatii: in Japonia, unde consumul mediu de sare este de 22 g pe zi, exista foarte multe persoane bolnave de cancer la stomac. In Statele Unite, foarte multi oameni mor de cancer intestinal, din cauza ca americanii mananca multe grasimi (multa carne) si putine legume. Cei care traiesc in sudul Europei se imbolnavesc mult mai rar de cancer la intestin decat cei din nord, pentru ca ei consuma in mod regulat fructe si legume care contin vitamina C, ceea ce poate impiedica formarea acestui tip de tumora. Si inca ceva: in statele din sudul Americii, acolo unde se mananca multe arahide, este destul de frecvent cancerul la ficat. Motivul: arahidele sunt adesea atacate de un mucegai (ciuperca de mucegai) otravitor.
Un studiu de lunga durata efectuat in Europa de Oms, "Sanatate, alimentatie, cancer", urmeaza sa lamureasca si alte raporturi intre felul in care ne hranim si aparitia cancerului. In acest scop, in urmatorii 15 ani vor fi sondate 400.000 de persoane din sapte tari, sangele lor fiind testat incontinuu in ceea ce pr