Apa Perla este imbuteliata si comercializata ilegal de societatile Vitarom Impex SRL si Quadrant Amroq Beverages, sub denumirea "apa minerala naturala carbogazoasa", desi caracteristicile acesteia o clasifica cel mult ca apa de izvor, conform Agentiei Nationale pentru Resurse Naturale (ANRN), care acorda licentele in domeniu. Potrivit directorului general al ANRM, Gicu Boros, Vitarom Impex detine numai o licenta de explorare pentru izvorul S5 Covasna, mentionat pe eticheta ca sursa apei Perla, dar acesta este abia primul pas dintr-un proces foarte complex si care nu permite comercializarea apei respective.
Dupa aceasta etapa este acordata licenta de explorare experimentala, iar societatea respectiva are dreptul sa imbutelieze apa extrasa din subteran dar numai pentru teste, care pot dura un an sau chiar mai multi, cand este testata stabilitatea apei din punct de vedere chimic si organoleptic in conditii de imbuteliere. Numai daca sunt indeplinite aceste conditii, apa poate fi scoasa pe piata si comercializata sub denumirea de "apa minerala naturala".
Potrivit directorului Boros, ANRM nu detine instrumente legale pentru a pedepsi societatile care "sar" peste etapele impuse de agentie, singurul organ care impune sanctiuni in aceste cazuri fiind Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC), care a actionat deja in cazul Perla, amendand societatea Vitarom Impex si impunand retragerea de pe piata a tuturor stocurilor de apa. In urma acestui scandal, izbucnit saptamana trecuta dupa ce mai multi consumatori au facut reclamatii privind "gustul si mirosul" ciudate ale produsului respectiv, ANPC a confirmat ca analizele efectuate pe un lot de apa Perla prelevat din Iasi, cu termenul de valabilitate 16 octombrie 2005, au relevat abateri grave fata de cele inscrise pe eticheta produsului. Dupa acest incident, ANRM a declansat o campanie de verificare