Majoritatea inventiilor brevetate in Romania sint inregistrate de pensionari si de studenti, adica de categorii de populatie mai putin active. Numarul inventiilor este insa redus comparativ cu alte tari. In plus, putine dintre brevete devin afaceri.
Exista companii dispuse sa investeasca in inventiile altora. O asfel de afacere este profitabila si avantajata de politica fiscala, avind in vedere ca cei care valorifica un brevet de inventie sint scutiti de impozit pe 5 ani. De pe urma inventiei cistiga si inventatorii si cei care au descoperit ca piata inventiilor nu este folosita la adevarata valoare in Romania.
Pe de alta parte, inventatorii sint totusi mult mai putini decit in alte tari. In 2004, numarul celor care au inregistrat o inventie a fost de 839, in crestere cu doar 100 fata de 2003. Mai mult, conform unor evaluari, dintre inventiile romanesti doar intre 1 si 3% se transforma in afaceri.
Hobby profitabil
Exista insa si romani care au mai multe inventii la activ si pe care le-au transformat intr-o sursa de profit. Un exemplu de cesiune cu profituri bune este masina de indoit tevi inventata de Ion Dumitru. Potrivit acestuia pretul difera in functie de durata folosintei acestei masini cit si de numarul de copii a inventiei.
„Am primit cereri atit din strainatate cit si din tara, de la un producator de tevi din Sighisoara“ spune Ion Dumitru, explicind faptul ca la incheierea unui contract cesionarul asigura transportul cit si celelalte cheltuieli, indiferent de locatia lui. Potrivit acestuia pentru a-i „inchiria“ inventia si a face o singura copie doritorii scot din buzunar intre 10 si 15 mii de euro.
Nu numai inventiile folosite in domeniul industrial aduc cistiguri.
Acelasi lucru este valabil si pentru inventiile aparent marunte: precum jocurile sau ascutitorile. Acestea se cesioneaza