Controlarea deficitului bugetar si cea a deficitului de cont curent vor reprezenta principala dificultate economica in 2005, conform Raportului asupra guvernarii - 2005, realizat de Societatea Academica din Romania (SAR).
Potrivit SAR, Guvernul va intampina si probleme legate de evitarea riscului supraincalzirii economiei in urma relaxarii fiscale, precum si de provocarea reprezentata de cresterea productivitatii companiilor.
Dificultati vor fi si la aplicarea prevederilor relevante ale acquis-ului comunitar referitoare la competitie, programare bugetara si tribunale comerciale.
In ceea ce priveste liberalizarea contului de capital, expertii SAR sunt de acord ca vor creste intrarile de capital, ceea ce va duce la cresterea presiunilor asupra aprecierii leului si accentuarii deficitului de cont curent.
Inflatie de 8%
SAR mizeaza pe o crestere economica de 6,2%, maximul fiind dat la 7,5%.
Aceasta ar insemna un ritm de ridicare a PIB-ului sub cel de anul trecut.
Totodata, inflatia la sfarsitul anului este data la 8%, cu un procent peste previziunea bugetara si peste tinta pe care si-a fixat-o BNR.
Membrii SAR vad un deficit de cont curent de 6,5 la suta din PIB, cu 1,5 puncte procentuale peste cea mai probabila tinta fixata de FMI.
Crestere economica mai slaba decat in 2004
"Cresterea economica continua, desi ceva mai incet decat in 2004, cand saltul a fost intr-adevar iesit din comun.
Grupul nostru de experti mizeaza, in continuare, pe o mica reducere a inflatiei si pe mentinerea deficitelor in limite controlabile.
In privinta inflatiei, exista, insa, rezerva exprimata ca cifrele oficiale sunt doar o medie intre inflatia "reala" din mediul urban, monetizat, situata pe la 13%, si cea din economia rurala bazata pe troc, care are valoarea 0%.
Evolutia bursei, poate cel mai imprevizibil indic