In industria carnii de porc s-a pornit din nou razboiul. Procesatorii se lupta cu producatorii pe tema taxelor vamale, care ar putea creste cu 20%. De asemenea, se fac primele demersuri pentru a intra in gratiile ministerului de resort.
Aproape fiecare scumpire a produselor din carne de porc a avut in spate un adevarat scandal, iar in afara de noul pret, premisele au fost intotdeauna aceleasi. Lupta se poarta mereu intre producatori si procesatori, fiecare incercind sa-si impuna punctul de vedere de cele mai multe ori referitor la politica de taxe vamale.
Arbitrul este Ministerul Agriculturii Padurilor si Dezvoltarii Rurale care, in functie de interesul national sau de alte interese, da cistig de cauza cui crede de cuviinta. In toata aceasta afacere marele perdant este consumatorul nevoit de cele mai multe ori sa scoata mai multi bani din buzunare pentru a-si cumpara acelasi kilogram de carne.
Intentiile ministerului
Instalarea noului Guvern se pare ca nu a reusit sa calmeze spiritele in industria de profil. In consecinta, cele doua tabere se pregatesc de o noua confruntare. Marul discordiei se refera, in principal, tot la taxele vamale pe care procesatorii le vor cit mai reduse, iar producatorii cit mai mari. „Am primit un fax de la Nicolae Lazin (secretar de stat in cadrul MAPDR n.
red) care ne-a cerut sa solicitam o crestere a taxelor vamale pe motiv ca s-a ieftinit carnea in CE. Aceasta ieftinire este o chestie falsa intrucit fata de 2004 preturile din UE au crescut cu 25%“, ne-a povestit Sorin Minea, presedintele Asociatiei Romane a Carnii (ARC), organizatie care apara interesele procesatorilor de carne de porc.
Potrivit acestuia, ministerul de resort intentioneaza sa majoreze taxele vamale la importurile de carne de porc cu 20%, masura ce va avea ca efect majorarea preturilor din galantare cu acel