Saptamana trecuta, Comisia Europeana, prin Departamentul Cultura si Educatie, a organizat la Bruxelles Forumul consultativ asupra viitorului program de actiune pentru promovarea cetateniei europene Saptamana trecuta, Comisia Europeana, prin Departamentul Cultura si Educatie, a organizat la Bruxelles Forumul consultativ asupra viitorului program de actiune pentru promovarea cetateniei europene active, incheiat in seara zilei de 3 februarie cu ceremonia de acordare a Premiilor Golden Stars Town Twinning (Stelele de aur ale oraselor surori). Cu ocazia deschiderii Forumului, comisarul european pentru Educatie si Cultura, Jan Figel, a tinut un discurs despre importanta cunoasterii de catre cetatenii statelor membre UE si a celor in curs de aderare a drepturilor si indatoririlor pe care le presupune cetatenia europeana. Dupa deschiderea forumului, in cadrul unei intalniri cu ziaristi din mai multe tari, Jan Figel, care va face o vizita la Bucuresti peste cateva saptamani, a raspuns intrebarilor ziarului Adevarul.
- Vorbeati in discursul dvs. despre "importanta de a gandi ca cetatean european", pe care, din pacate, nu toti cetatenii statelor membre UE o constientizeaza. E o chestiune de educatie, iar educatia cere timp, de aceea va rog sa spuneti pentru romani, care asteapta integrarea in structurile UE, cat dureaza pana cand oamenii capata aceasta constiinta de cetateni europeni, dupa aderare?
- Poate sa dureze mult si sa fie greu. Depinde. Si nu depinde neaparat de bani, ci de deschiderea pe care o dovedesc oamenii, dar si autoritatile statului respectiv. Dimensiunea europeana este una complementara, ce contribuie la imbogatirea identitatii noastre. Oamenii trebuie sa stie ca ea nu se ridica impotriva specificului romanesc sau regional, ci construieste ceva ce ne include intr-o familie. Este numai o parte din angajamentul universal pe care il are fiecare in