Antidemocratica si antisociala, Cota Unica de Impozitare (CUI) nu este o masura economica chiar atat de "proasta" pe cat pare la prima vedere.
Cel putin atat timp cat organele competente ale statului de drept in materie de fiscalitate si gestiune bugetara o pot tine sub control sever.
Fara a face o dezbatere aprofundata de natura strict economica pe tema CUI, care prezinta atat avantaje (cel putin teoretic!), cat si dezavantaje (practic!), incercam sa expunem pe scurt consecintele care ar putea decurge dintr-o "neglijenta" din partea autoritatilor, "scapand-o" de sub control! Masura in general "falimentara" in societatile de consum dezvoltate, deci neutilizata teoretic si nepracticata (logic!) datorita uriaselor pierderi pe care le-ar provoca in bugetul statului, in special in randul marilor venituri si uriaselor averi (care in tarile postindustrializate sunt impozitate pana la 60-65 la suta), CUI poate da nastere, totusi, unui "coup de pouce" (elan!) economiei unui stat in curs de dezvoltare, pe drumul tranzitiei catre o economie de piata, in special prin "crearea" si consolidarea unei "clase de mijloc", elementul central al societatii de consum, capabil sa contribuie la "absorbtia" produselor pe piata, dand nastere astfel la o relansare economica, la o veritabila crestere economica de durata! Evident, mecanismul "tehnic" este mult mai complex in principiu si este imposibil de descris in randurile de fata. Criteriile atat teoretice, cat si practice, "fidele" diverselor intervale de incredere sunt dificil de exploatat, mai ales ca si fenomenele de coruptie aduc o "contributie" sensibila la evaluari! Sa analizam, insa, teoretic problema si sa remarcam anumite "derapaje" care ar putea decurge din mecanism si influentele pe care ele, le-ar putea avea asupra balantei "pro si contra", sau "avantaje-dezavantaje"! In principiu, omul de rand, cu venituri mici s