Surse judiciare au declarat, pentru ?Evenimentul zilei?, ca averile celor 128 de parlamentari si ale fostilor ministri vor fi controlate de o comisie speciala a ICCJ, dupa ce Curtea a primit, ieri, o sesizare de la Institutul de Politici Publice (IPP).
Pe lista celor care vor fi controlati se afla reprezentanti ai tuturor partidelor, cu exceptia UDMR. Ei nu si-au depus declaratiile in termen de 15 zile de la incetarea mandatului, asa cum prevede legea.
Procedura de verificare
In baza sesizarii inregistrate ieri la Inalta Curte de Casatie si Justitie, o comisie alcatuita din doi judecatori de la ICCJ si un procuror de la Parchetul ICCJ va demara cercetarile. Vor fi audiate atit persoanele care au depus solicitarea de verificare a averilor, cit si cei 128 de parlamentari. In cazul parlamentarilor casatoriti, verificarea averii se va extinde si asupra bunurilor dobindite de sot sau sotie. Pe perioada cercetarilor, daca vor exista motive intemeiate, se va dispune chiar si sechestrul asigurator pe unele din bunurile demnitarilor care, daca vor, isi pot angaja avocati.
Lucrarile comisiei de cercetare sint secrete si pot dura maximum trei luni de la depunerea sesizarii. La finalul acestei perioade, comisia va da o ordonanta care va fi facuta publica.
In cazul in care se constata ca bunurile demnitarilor verificati au fost dobindite corect, cazul se claseaza. Daca averile au fost dobindite ilicit, atunci dosarul este trimis la Curtea de Apel in raza careia acestia domiciliaza pentru a continua cercetarile. Mai exista si posibilitatea suspendarii verificarilor daca se constata ca parlamentarii au obtinut bunuri prin comiterea unei infractiuni. In aceasta situatie, dosarul este trimis imediat la Parchet.
Pe lista depusa de IPP se afla atit fosti parlamentari, cit si unii dintre cei care au fost realesi anul trecut. Acest