SANATATE/FRUMUSETE
MARA RADUCANU
O vorba din popor spune ca "micul dejun il mananci singur, pranzul il imparti cu prietenii, iar cina o oferi dusmanilor". Cu toate acestea, de multe ori, dimineata, presati de timp sau pur si simplu din neglijenta, nu acordam prea multa importanta micului dejun. Lasa, o sa mananc ceva la serviciu, de dimineata ma multumesc cu o cafea!
ASA NU! Acest mod de gandire pe care il avem majoritatea dintre noi poate avea efecte negative asupra sanatatii organismului nostru. Desi nu ii acordam importanta cuvenita, micul dejun reprezinta cea mai importanta masa a zilei. Este momentul cand ne putem infrupta fara sa ne facem griji pentru depunerea caloriilor, pe care cu siguranta le vom elimina prin activitatea din timpul zilei. Cu toate acestea, micul dejun ramane cea mai neglijata masa a zilei. Motive se gasesc destule. Multe persoane "sar" peste micul dejun, argumentand ca nu au timp sa-l pregateasca sau ca pur si simplu dimineata nu le este foame. Cercetatorii considera ca mancarea de dimineata ne ajuta in primul rand sa ne controlam foamea de peste zi si ca in felul acesta vom renunta putin cate putin sa rontaim tot felul de maruntisuri sau sa mancam exagerat la masa de pranz.
ASA DA! Micul dejun este "combustibilul" de care organismul nostru are nevoie dupa o noapte de odihna. El aduce pentru cei care il consuma un efect benefic inca de la prima ora a diminetii. Incercati pe cat posibil sa evitati alimentele concentrate in grasimi si zahar (spre exemplu, gogosile si ciocolata), care va ofera energie pentru moment, dar de scurta durata. Bine, veti spune, dar ce trebuie sa contina un mic dejun pentru a reprezenta piatra de temelie in sanatatea si supletea corpului nostru? Nimic mai simplu. Oriunde v-ati afla, de la micul dejun nu trebuie sa lipseasca un produs lactat, fulgii de cereale, un fruct sau