Romanii au mincat anul trecut din import de 1,6 miliarde de euro. Doar 20% din aceste achizitii reprezinta alimente care nu se pot produce in tara noastra. Se apeleaza la marfuri din afara granitelor, pentru ca productia interna nu este suficienta sau de moft.
Citricele, bananele, cafeaua, condimentele si uleiul de palmier sint produse agroalimentare pe care romanii sint nevoiti sa si le procure din import, pentru ca nu se pot realiza in tara noastra. Ponderea cea mai mare in total importuri o au insa marfurile care se realizeaza si in Romania.
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, anul trecut tara noastra a importat produse agroalimentare in valoare totala de peste 1,6 miliarde de euro, din care numai 332 de milioane de euro, adica in jur de 20%, au fost cheltuiti pentru alimentele exotice.
Restul de 80% reprezinta sumele pe care romanii le-au platit pentru produsele deficitare sau pentru diversificarea gamei de marfuri existente pe piata autohtona.
Valoarea produselor pentru care oferta interna nu a acoperit integral consumul, printre care porcii vii, carnea de porc, florile, legumele proaspete in extrasezon, zaharul sau conservele de legume si fructe, se ridica la 622 de milioane de euro.
De asemenea, produsele importate pentru diversificarea gamei sortimentale a ofertei de pe piata romaneasca au insemnat un plus de 260 de milioane de euro la deficitul balantei comerciale. Printre marfurile importate apreciate de romani se numara ciocolata, tutunul, produsele de patiserie si fructele proaspete.
Deficitul comercial a depasit miliardul de euro
Anul trecut, deficitul balantei comerciale pe sectorul agroalimentar s-a ridicat la peste un miliard de euro, cu 0,6 procente mai mult decit in 2003. Mai precis, am importat produse agroalimentare de 1,6 mil