Odata cu scumpirea gazelor naturale de la 1 aprilie, cu 20%, romanii vor trebui sa plateasca si un abonament. "Incepand din aprilie, factura lunara pentru gaze va include un abonament. Acest tip de facturare ar fi trebuit sa fie introdus de la inceputul anului" , ne-au declarat surse autorizate.
Ca si in cazul energiei electrice, abonamentul nu inseamna o facilitate, ci o taxa in plus pentru populatie. Potrivit acelorasi surse, abonamentul platit de romani va acoperi costurile de mentinere in stare de functiune a sistemelor de transport si de distributie si va fi calculat in functie de cantitatea de gaze consumata.
Indiferent daca consuma sau nu gaze, daca au centrale proprii sau nu, romanii vor cotiza pentru "buna functionare a instalatiilor". Mai avantajate sunt persoanele fara centrale proprii, care vor plati un abonament lunar mai mic, deoarece acesta va fi impartit la numarul de apartamente dintr-un bloc.
Daca in ce priveste curentul electric, autoritatile s-au gandit sa dreaga busuiocul si sa inlocuiasca abonamentul cu un "tarif de rezervare", la gaze se merge pe varianta abonamentului, care insa nu include o cantitate de gaze oferita gratuit consumatorilor. Pe modelul "abonamentelor" practicate la curent si gaze, autoritatile mai pregatesc o surpriza.
De data aceasta, este vorba despre energia termica. Surse autorizate ne-au declarat ca FMI a cerut, pe langa eliminarea pretului national de referinta la energia termica pentru populatie, introducerea unui tarif binom la energia termica, care sa cuprinda o parte fixa - abonamentul si una variabila. "Un astfel de sistem nu este oportun sa se introduca in acest moment.
Inainte de a aplica acest tarif, trebuie sa definim cu foarte mare atentie conceptul in sine. Peste 30% dintre consumatori au apelat deja la sisteme alternative de incalzire. Astfel, in loc