A doua saptamana din februarie a debutat prin scaderea euro si, asa cum anticipam, cresterea dolarului. Revenirea pe un trend ascendent a ofertei de la casele de schimb bancare sau particulare si o posibila echilibrare a cererii cu oferta pe piata valutara, la care se adauga lipsa interventiilor BNR, au fost tot atatea motive ca euro sa coboare de la 37.387 la 37.283 lei, mai sus totusi fata de minimul de 37.212 lei, atins saptamana trecuta. Posibilitatea ca euro sa scada sub pragul de 37.000 lei ar putea aparea doar in cazul in care BNR ar fi de acord cu o astfel de masura. Reamintim ca euro a fost cotat ultima data la valori care incepeau cu 36 in primavara lui 2003.
Dolarul a castigat, ieri, 169 de lei, cursul urcand de la 28.828 si 28.997 lei, datorita evolutiei paritatii sale fata de euro pe pietele internationale.
Pe piata monetara, dobanzile la un an au coborat ieri, in cazul cererii, sub pragul de 10%, ele fiind cuprinse intre 9,75 si 13,56 fata de 10,31 - 13,75%, la finele saptamanii trecute. Supralichiditatea de lei a provocat o scadere a dobanzilor la o zi pana la 6 - 11% iar a celor la o saptamana la 9 - 13%. Euro a atins, ieri dimineata, pe pietele asiatice, un minim de 1,2826, valoare care s-a mai intalnit in 5 noiembrie, maximul inregistrat pe piata londoneza fiind de 1,2862 dolari. Aprecierea monedei verzi este o consecinta a declaratiilor facute saptamana trecuta de presedintele Rezervei Federale, Alan Greenspan, care si-a exprimat increderea in reducerea uriaselor deficite bugetare americane.
Pe de alta parte, investitorii nu au tinut cont de declaratia comuna a G7 care incrimina volatilitatea prea mare a ratelor de schimb. In aceste conditii, tinand cont si de diferentialul dintre dobanda americana si cea europeana, este de asteptat ca dolarul sa continue sa creasca. A doua saptamana din februarie a debutat prin scaderea euro si,