GURMANDUL IN BUCATE
GEORGETA MARCU
Din cele mai vechi timpuri si pana astazi, de la faraoni la oamenii zilelor noastre, retetele de bucate au parcurs drum lung, din generatie in generatie, de la bucatari la gospodine si invers, iar bucatele au ramas la fel de gustoase.
Cine putea contribui la savoarea mancarurilor, alaturi de ingrediente, daca nu acele mici adaosuri, adica mirodeniile. Sesam, deschide poarta larg tuturor mirodeniilor si plantelor aromate! Le primim pe toate, dulci sau picante, acordandu-se cu tot atatea mancaruri fine, toate pentru gusturile celor care le savureaza.
Cunoscute din cele mai vechi timpuri, mirodeniile si-au transmis miresmele din sacii plini, de la Palmira (Siria) sau Bossora (Mesopotamia) pana azi, cele doua localitati fiind renumite odinioara prin comertul lor. Sofranul, cuisoarele sau chimenul, fisticul, migdalele sau nucile, piperul sau busuiocul si cate altele isi incrucisau drumurile intre aceste doua orase. Se pare ca locuitorii de atunci nu aveau nimic din ascetismul Sfantului Simion Stilitul, care a stat cocotat pe o coloana timp de 42 de ani si s-a hranit doar cu paine si apa. Nu! Ei stiau sa consume mancaruri alese, sa transforme mesele bogate in adevarate sarbatori, asa cum ni se releva din scenele descoperite in mormintele egiptene. Slujnicele ofereu bucate pe flori de lotus, stropite cu esente deosebite, cantaretii acompaniindu-se cu lire, fluiere sau naiuri inveseleau atmosfera, dansatoarele se unduiau in ritmul muzicii, vinul curgea din belsug, toate acestea pentru barbatul tolanit pe o rogojina. Langa el se mai aflau si alte cosuri pline cu fructe, prajituri sau paine coapta.
Si a fost odata Cleopatra, o frumoasa regina, coboratoare din zei, iubitoare de frumos, amatoare de haine rafinate, dar si o consumatoare patimasa de arome. Nici uneia dintre mancarurile celebrelor