RETETA DE VEDETA
POMPILIU KOSTAS RADULESCU
Aflasem ca se afla pentru cateva zile in tara si, intre timp, ii vazusem spectacolul cu "Tango final", de Mario Diament, la Teatrul Evreiesc, in care stralucea Maia Morgenstern. Nu puteam rata ocazia de a-i rapi cu neobrazare din timp si de a-i afla cateva secrete. "Neobrazarea" o accepta cu placere, invitandu-ma, cu eleganta⦠la masa, fireste.
"Daca imi spui ca sunt un regizor mediocru, te mai iert. Dar daca zici ca sunt un bucatar prost, ma supar rau pe tine", incepe cu umor regizorul Moshe Yassur.
"Mie nu prea imi plac mancarurile complicate. Nici sa le prepar, dar nici sa le mananc. Evident, apreciez rafinamentul unei bucatarii deosebite, dar, daca ar fi sa aleg totusi ceva anume, acesta ar fi un preparat simplu, care sa ma satisfaca.
Imi place sa mananc, dar nu orice. Desi ma consider un gurmand, poate totusi sunt de fapt un gurm.... Sau, mai degraba, incerc sa descoper in fiecare "articol" de gastronomie acel ceva care deosebeste o mancare pe care o consumi de foame, de una pe care o mananci cu placere. Si asta cred ca mi se trage din copilarie. Atunci apar in viata noastra momentele determinante care ne definesc o data pentru totdeauna. Iar restul vietii devine doar o perfectare, o permanenta slefuire. Asa s-a intamplat si in cazul meu, atat cu dragostea pentru teatru, pe care l-am descoperit la 13 ani, cat si cu pasiunea, la fel de puternica, pentru arta culinara.
Am gatit de copil. Mama era dusa la treburi, iar eu trebuia sa fac de toate in lipsa ei. Sa nu uitam ca toate astea se petreceau in timpul razboiului, cand, pentru ca tot e vorba de bucatarie, daca aveam cartofi, eram fericiti.
Ca sa intelegi mai bine ce vremuri traiam noi atunci, am sa-ti spun o vorba de-a mamei despre mamaliga. Ea zicea ca, in prima zi, mananci mamaliga cu ce ai gatit. A d