GARGANTUA SI PANTAGRUEL
VANDA IONITOIU, MARA RADUCANU
In zilele noastre, dragostea are mai multe modalitati de exprimare. Indiferent ca spui un simplu "te iubesc", oferi o floare sau trimiti o felicitare, fiecare poveste de dragoste este unica in felul ei.
Iar povestea Sf. Valentin ramane simbolul de referinta al sacrificiului si al iubirii eterne. Istoria lui se pierde departe, in negura vremii, pe timpul imparatului roman Claudius. Atunci traia la Roma un doctor numit Valentin. Ajuta pe toata lumea si era recunoscut pentru marinimia lui. Un paznic al inchisorii romane a apelat intr-o zi la el pentru a-i vindeca fetita oarba.
Medicul Valentin s-a chinuit vreme indelungata, dar eforturile lui au fost oprite de cativa soldati, care au venit intr-o zi sa-l aresteze, condamnandu-l pentru credinta lui. Valentin a fost executat in ziua de 14 februarie, dar inainte de a muri a scris un biletel pe care i l-a dat pazicului pentru fetita lui oarba. Pe bilet scria "de la al tau Valentin", iar mesajul era insotit de o planta. In scurt timp minunea s-a intamplat, iar fetita si-a recapatat vederea. De atunci, ziua executarii sale a devenit sarbatoarea celor care se iubesc.
Fiecare tara se bucura de ziua Sf. Valentin intr-un mod propriu, iar cuvantul "iubire" este pe buzele tuturor. Cei care au preluat primii traditia au fost americanii, pentru care ziua de 14 februarie este un moment trait cu multa intensitate si daruire. Din peisaj nu lipseste masa festiva, la care se consuma mancarea foarte usoara servita in portii mici. Pentru ca masa alaturi de persoana iubita sa fie placuta, americanii aleg mancaruri cremoase, foarte aromate si cat mai colorate. Nici romantismul de dupa masa nu este uitat, asa ca indragostitii americani aleg un desert gustos, dar usor.
Germanii traiesc din plin sarbatoarea dragostei. Vedeta mesei germane est