"Sunt pentru desfiintarea oricarui prag de detinere de actiuni la societatile de investitii financiare (SIF-n.n.). Actualul prag de 0,1 la suta din capitalul unui SIF pe care il poate detine un actionar a slujit numai intereselor sefilor SIF-urilor, care au reusit sa se mentina in scaune, fiind pusi acolo de PSD.
Pana sa fie pusi pe aceste functii, sefii fostelor FPP-uri (care ulterior s-au transformat in SIF-uri) nu au administrat nici o avere, poate doar salariile nevestelor. Si dintr-o data s-au trezit pusi sa administreze 30 la suta din economia romaneasca, cat controleaza in total cele cinci SIF-uri", a declarat pentru Adevarul ministrul Finantelor, Ionut Popescu.
Acesta a aratat ca, prin impunerea unui astfel de prag, niciodata un fond de investitii strain nu era interesat sa investeasca masiv pe piata de capital romaneasca, fiind incomodat de aceasta limita maxima pe care o poate avea din capitalul social al unui SIF si care este prevazuta in statutul SIF-urilor.
Intrebat despre riscul ca, prin eliminarea oricarui prag de detinere la SIF-uri, unele grupuri de interese sa preia controlul societatilor de investitii financiare si astfel a unei mari parti din economia romaneasca, ministrul Finantelor a fost transant. "Falsa problema a preluarii controlului de catre grupuri de interese a fost vanturata de-a lungul anilor de sefii SIF-urilor.
Trebuie eliminat orice prag. In prezent, oricum sefii SIF-urilor detin controlul a 30 la suta din economia romaneasca, dar fara a investi nici un ban. In cazul eliminarii pragului de detinere, investitorii vor fi nevoiti sa aduca capital masiv, sume enorme, pentru a cumpara pachete de actiuni SIF, iar acest lucru nu poate fi decat unul bun.
In plus, eliminarea oricarui prag va fi benefica si pentru investitorii la bursa, pentru ca valoarea actiunilor SIF-urilor va cres