Traditionala criza de bani din luna ianuarie a urcat numarul restantierilor activi la credite peste pragul psihologic de 100.000 de persoane. Numarul total al persoanelor care au avut cel putin un incident de plata la rambursarea unui credit bancar era, la sfarsitul lunii trecute, de 226.000 de persoane, din care nu mai putin de 128.500 inca aveau conturi active, ne-a declarat Serban Epure, directorul general al Biroului de Credit.
Cele doua cifre sunt recorduri in scurta istorie a "politiei creditelor". Cheltuielile din decembrie si-au pus puternic amprenta pe evolutia ratei de neperformanta, avand in vedere ca, la sfarsitul anului, Biroul de Credit inregistra 190.000 de persoane cu restante de peste 30 de zile, restantierii activi fiind in numar de 98.000.
17 milioane de euro neplatiti
Potrivit oficialului Biroului de Credit, valoarea restantelor curente la creditele in moneda nationala este de 625 de miliarde de lei.
La imprumuturile in dolari, restantele sunt de 791.000 de dolari, iar la creditele in euro, de 1,2 milioane de euro.
Astfel, romanii au "omis" sa plateasca bancilor aproximativ 17 milioane de euro.
Suma totala de creditare in sistemul bancar este de aproximativ 10,8 miliarde de euro, pondere mai mare avand valutele.
Restante la 11 banci o data
Serban Epure a adaugat ca cea mai mare restanta inregistrata la acest moment este de 3,5 miliarde de lei. "Mai interesant este ca o singura persoana fizica are incidente de plata la nu mai putin de 11 banci.
Acest caz este «mostenit». Acum, ca exista Biroul de Credit, nu este posibil sa se mai intample asa ceva", a spus Epure.
Biroul de credit primeste informatii de pe aproximativ 90% din piata imprumuturilor acordate populatiei.
Organismul a fost creat de banci ca o centrala de incidente de plati, o data cu explozia creditului d