Eugen Simion
Fata de primii ani dupa revolutie, numarul de doctorate care se acorda anual a crescut de zece ori. Cauzele stau in faptul ca, in virtutea autonomiei, universitatile isi stabilesc singure numarul de titluri pe care il acorda. Iar filiera pe care se obtin aceste titluri a devenit extrem de vulnerabila in fata banului.
Situatia pare a fi tolerata chiar de catre presedintele Academiei Romane, Eugen Simion, care prezideaza si Comisia ce acorda titlurile academice. Doctorandul sau, Adrian Paunescu, a fost la mustata sa-si ia doctoratul pentru o colectie de amintiri de tinerete, din perioada anilor ’60.
Iar in ce-l priveste pe Dinel Staicu, cei care i-au acordat titlul, din care unul a ajuns decan la ASE, il considera in continuare „om de stiinta, cercetator, savant“.
Incredibila teza de doctorat a lui Dinel Staicu, avind ca tema economia subterana, prezentata de „Cotidianul“ saptamina trecuta, a stirnit consternare in lumea academica, readucind in actualitate o tema recurenta a invatamintului romanesc: inflatia de diplome de doctorat.
Cazul lui Dinel Staicu este considerat emblematic de catre universitari pentru stadiul in care au ajuns invatamintul si cercetarea in Romania ultimilor ani. Pentru potentatii zilei care tin cu orice pret sa capete titlul de doctor, ca si cum si-ar dori o masina de ultima generatie, nu exista, practic, nici o piedica.
Nu ai studii universitare? Zecile de facultati particulare sint dispuse oricind sa-ti sara in ajutor si sa-ti ofere o diploma de licenta. Cu aceasta in buzunar, calea catre marirea academica este aproape garantata.
Peste 2.000 de doctori pe an
Fisurile prin care in ultimii ani au reusit sa se strecoare miile de „doctori de carton“ se gasesc chiar in sistemul legislativ romanesc, pentru ca nu exista o limitare pentru conducatorii de doc