Trei subiecte de mare interes pentru mediul de afaceri local au fost abordate saptamana aceasta de catre reprezentantii Patronatului Intreprinderilor Mici si Mijlocii Constanta.
Daca intr-o editie anterioara semnalam faptul ca intreprinzatorii nu prea beneficiaza de anumite facilitati care li se cuvin, de data aceasta PIMM Constanta a revenit cu mai multe noutati legate oportunitatile de finantare pentru intreprinzatorii mici si mijlocii, pe Programul SAPARD.
„De ce nu este accesat suficient acest program?“ este exact intrebarea pe care o ridica micii intreprinzatori si la care Patronatul incearca o serie de raspunsuri.
Inca de la sfarsitul anului 2004 s-au tot cautat solutii pentru cresterea numarului de proiecte, insa se pare ca inca exista probleme in acest sens.
Iulian Groposila, presedintele PIMM Constanta, ne informeaza ca in jurul datei de 1 martie se va deschide un centru de consultanta pentru intreprinzatori, care va oferi o gama larga de servicii, printre care si intocmirea de documentatii pentru granturile PHARE si SAPARD.
Probleme in accesarea fondurilor
In urma unui studiu, reprezentantii PIMM Constanta au identificat o serie de probleme de ordin bancar cu care se confrunta intreprinzatorii. „Bancile nu vor sa crediteze firmele nou infiintare in mediu rural, nu accepta garantii situate in acest mediu.
Ele nu crediteaza decat societatile care au balante cu indicatori financiari de clasa A, in timp ce marea majoritate a balantelor agricultorilor sunt de clasa B spre C. In general, fondurile se absorb in zona administratiei, pentru ca acolo a intervenit si Statul si le-a oferit niste garantii“, puncteaza Groposila.
Şi din punct de vedere al metodologiei de implementare SAPARD, intreprinzatorii intampina cateva impedimente, si anume birocratia exagerata, gradul r