Cota unica pe venit si reducerea impozitului pe profit la 16 la suta raman in picioare. De asemenea, recalcularea pensiilor va continua asa cum s-a stabilit, primele pensii recalculate urmand a fi platite incepand cu jumatatea lunii viitoare. Acestea sunt masurile la care Cabinetul Tariceanu nu a dorit sa renunte nici in ruptul capului in timpul negocierilor cu FMI.
De asemenea, TVA va ramane neschimbata. Pe de alta parte, incepand cu 1 aprilie, un val de scumpiri se va abate asupra romanilor, care se va alatura majorarii unor impozite si taxe.
Toate aceste masuri, precum si parametrii macroeconomici pentru acest an vor fi consfintiti printr-o scrisoare de intentie care va sta la baza incheierii unui memorandum suplimentar cu FMI care va modifica acordul din 2004.
Expertii Fondului s-au reintors ieri la Washington, deocamdata cu o intelegere verbala cu partea romana, urmand a reveni la Bucuresti la inceputul lunii martie pentru a semna noile angajamente.
Pana atunci, Guvernul va trebui sa efectueze o rectificare bugetara care sa indrepte toate lucrurile in ceea ce priveste salariile bugetarilor, plata medicamentelor compensate si alte cheltuieli care nu sunt prevazute in bugetul pe acest an. "Din punct de vedere tehnic, memorandumul suplimentar este gata.
Este nevoie, insa, de o garantie legislativa privind aplicarea masurilor, deoarece la nivelul FMI a aparut un sentiment de neincredere, din cauza nerespectarii prevederilor din acordul incheiat anul trecut", a spus vicepremierul Adriean Videanu, dupa ultima discutie cu expertii Fondului.
Cresteri de preturi la gaze, caldura si curent electric
Una dintre cedarile pe care Executivul a fost nevoit sa le faca in fata delegatiei FMI a fost aceea de a devansa calendarul stabilit pentru majorarea tarifelor la gaze naturale, noile preturi urma