Legislatia romaneasca in domeniul reorganizarii judiciare si a falimentului favorizeaza procedura de reorganizare a companiilor cu datorii, desi o mare parte dintre acestea ajung in final in faliment, intrucat nu isi pot plati obligatiile, potrivit unui studiu realizat de agentia de rating Coface Intercredit. Compania a realizat, la inceputul lunii februarie, o analiza comparativa a falimentelor din Europa Centrala si de Est.
"Din situatiile comparative dintre Romania si celelalte tari din Europa Centrala si de Est, observam conditii minime atunci cand o societate comerciala cu raspundere limitata se infiinteaza si conditii multiple la declararea unei firme in faliment, desi starea de insolventa este indeplinita, respectiv disponibilitatile banesti nu acopera datoriile certe, lichide si exigibile", spun analistii Coface Intercredit.
Numarul reorganizarilor judiciare din Romania este mai mare decat cel cumulat din Cehia, Ungaria, Polonia, Slovenia si Slovacia, in conditiile in care Ungaria are un numar de 430.000 de societati active, comparabil cu cel din Romania, iar Polonia are 2,5 milioane de firme active.
Potrivit analizei, 3.353 de firme au intrat, anul trecut, in Romania, in incapacitate de plata, iar instantele judecatoresti au aprobat reorganizarea judiciara a 2.283 de companii, in timp ce numarul falimentelor declarate a fost de 836. Numarul firmelor active a fost de 461.866. Prin comparatie, in Ungaria, din 7.687 de cazuri de insolventa pentru 7.663 a fost declarat falimentul, iar tribunalele au acceptat procedura de reorganizare judiciara pentru numai 24 de companii. In unele tari, cum ar fi Bulgaria si Croatia, procedura de reorganizare nu este prevazuta de lege, iar in Slovacia nu a fost aplicata in nici un caz.
Plafonul de 3.000 de euro, considerat prea ridicat
Potrivit Coface Intercredit, procedura falimentului este foarte