Posibilitatea ca fostul Guvern sa fi alocat si cheltuit unele sume fara ca acestea sa fie cuprinse in buget ar putea duce la o premiera in politica postdecembrista, si anume la aplicarea Legii raspunderii ministeriale, care pana in prezent a existat doar pe hartie. Daca se vor confirma, declaratiile de ieri ale premierului Tariceanu, care a acuzat fostul Executiv ca a cheltuit in avans bani pentru medicamente, precum si peste 4.300 de miliarde de lei pentru infrastructura, desi acesti bani nu au fost inclusi nici in bugetul pentru 2004 si nici pentru 2005, ar putea fi declansata anchetarea penala a ministrilor responsabili.
In acest sens, ar putea fi invocate si majorarile salariale succesive, in valoare de 10.000 de miliarde de lei, care, de asemenea, nu au fost incluse in bugetul pe 2005. Aici este inclusa si indexarea de 12% care ar fi trebuit data in domeniul invatamantului, a explicat Tariceanu.
Mihai Tanasescu: Reformele, sursa banilor pentru majorarile salariale
Fostul ministru de Finante a tinut sa explice cresterile salariale de anul trecut, replicandu-i premierului ca masurile de majorare a salariilor bugetare au fost convenite cu FMI. "In primul rand, bugetul pe 2005 a fost prezentat Parlamentului dupa ce a fost aprobat de FMI. Acele masuri de majorare a salariilor bugetare au fost convenite cu FMI. Salariile au fost marite in octombrie pentru mai multe categorii de bugetari, cresterea avand insa la baza reforme in sectoarele respective. Dau numai cateva exemple. Salariile functionarilor publici au crescut cu 18%, dar acest lucru a fost conditionat de inghetarea a 10.000 de posturi pe perioada acestui an. La fel, salariile medicilor au crescut, dar urma sa se renunte la 9.800 de posturi.
La profesori s-a intamplat acelasi lucru, pentru ca ministerul de resort se angajase sa mareasca normele didactice. Daca actualul Guvern renunta l