Viitorul nu suna bine pentru buzunarul contribuabilului dupa vizita delegatiei FMI, incheiata cu majorari anticipate de accize si cresteri de taxe care fac din "relaxarea fiscala" din campanie nimic altceva decat o gluma pe banii nostri.
Autoritatile nu au incheiat cu reprezentantii Fondului Monetar International un nou memorandum suplimentar, ci doar o scrisoare suplimentara de intentie, care contine angajamentul Guvernului de a efectua o prima rectificare a bugetului pe 2005 pana la sfarsitul lunii februarie.
Reprezentantii autoritatilor si echipa FMI au incheiat, luni seara, discutiile tehnice privind cea de-a doua si a treia evaluare a acordului stand-by incheiat de Romania si institutia financiara internationala in luna iulie a anului trecut.
Prin aceasta rectificare bugetara, expertii FMI doresc sa se convinga ca masurile de reducere a cheltuielilor publice vor fi intr-adevar transpuse in practica.
Pe scurt, FMI-ul a lasat mana libera Guvernului la majorari de taxe, in asa fel incat sa respecte o marja de deficit bugetar de 0,4 - 0,5%.
Accizele se maresc la 1 aprilie in loc de 1 iulie
Pentru a putea pastra nivelul Taxei pe Valoare Adaugata la 19 la suta, Executivul a acceptat sugestiile FMI de a majora accizele. Prima majorare va fi initiata pe 1 aprilie si va viza accizele la tutun, alcool si uleiuri minerale. O alta majorare va fi initiata pe 1 iulie si va cuprinde accizele pe gaze naturale si pe electricitate. Oficialii Autoritatilor de la Bucuresti si expertii FMI estimeaza ca devansarea cu trei luni a calendarului de majorare a accizelor, de la 1 iulie la 1 aprilie, va permite bugetului de stat sa acumuleze un plus de venituri de 3.726 miliarde lei. Vicepremierul Adriean Videanu nu a exclus insa o noua majorare a accizelor in acest an, in cazul in care nu va fi atins plusul de venituri estimat la bugetul de stat.