Comunitatile chinezesti de pe intreg globul sarbatoresc, astazi, inceperea Anului Cocosului, semn favorabil din punct de vedere economic, dar care cere multa toleranta. Noul an evidentiaza importanta familiei si consolidarea relatiilor interumane. Totodata, sarbatoarea puncteaza sfarsitul iernii si inceputul primaverii.
In acest an, pentru prima data in Romania, Ambasada Republicii Chineze si Centrul Cultural Romania - China au organizat o serie de manifestari dedicate inceperii Noului An, dar si a Festivalului Primaverii. Cei interesati de cultura chineza sunt asteptati maine, intre orele 15.00 si 19.00, in parcul Nichita Stanescu (situat pe Calea Victoriei), unde organizatorii le-au pregatit spectacole de muzica, dans si teatru traditional, mancaruri chinezesti si focuri de artificii.
Traditii si obiceiuri
Noul An Chinezesc este cel mai important eveniment al anului, fiind celebrat de chinezii din intreaga lume prin procesiuni in strada, unde sunt aprinse mii de lanterne. Chinezii cred ca spiritele rele sunt peste tot in aceasta perioada si, pentru a le alunga, aprind lanterne si artificii.
Uneori, pentru a indeparta spiritele si pentru a atrage norocul, chinezii isi sigileaza ferestrele si usile cu benzi de hartie rosie. In seara ajunului Anului Nou, chinezii se spala pe corp, pentru a alunga spiritele rele si ghinioanele. Exista traditia achitarii tuturor datoriilor si a impacarii cu toate persoanele certate, reintalnirea tuturor rudelor, precum si cinstirea memoriei stramosilor. Masa de Anul Nou este foarte bogata si variata, servindu-se 12 feluri de mancare, printre care coltunasii (aduc bogatie mai ales daca in ei se pune si o moneda), pestele (simbolizeaza belsugul si se mananca in prima zi a noului an), frunzele de mustar (inseamna longevitate) si guliile (aduc noroc). Desertul specific este nian-gao, un fel de prajituri ce si