Ieri, in Camera Deputatilor, deputatul UDMR Kerekes Karoly a avut o interventie referitoare la necesitatea incheierii unei conventii cu Republica Moldova, potrivit careia pensionarii din tara vecina care se muta in Romania sa primeasca pensia ce li s-a stabilit in Republica Moldova.
De asemenea, primirea pensiei ar trebui conditionata de obligatia statului vecin de a vira catre casele noastre de pensii sumele necesare acoperirii pensiilor.
Interventia parlamentarului UDMR a fost motivata de faptul ca, potrivit conventiei bilaterale romano-moldovene, incheiata acum 45 de ani, pensionarii din tara vecina care isi stabilesc formal domiciliul in Romania vor primi pensia conform legislatiei noastre, la o luna dupa mutarea lor.
Uzand de prevederile acestei conventii, au fost semnalate o serie de cazuri de persoane care si-au stabilit domiciliul in tara noastra, dar au continuat sa locuiasca in Republica Moldova, doar pentru a incasa o pensie mai mare. In timp ce, am preciza si a facut-o si deputatul, foarte putini romani au procedat viceversa.
“Mentinerea acestei conventii este anacronica, ea nu mai corespunde normelor europene, pe de alta parte ea are o aplicare unilaterala… Este invocat si principiul contributivitatii pe care se bazeaza sistemul public de pensii, fiind astfel profund inechitabil ca cetatenii din Republica Moldova sa beneficieze de pensii in Romania
fara a contribui la fondul nostru de pensiiâ€Â, a mai precizat Kerekes.
Mentionam ca o astfel de conventie este in faza de finalizare si cu Ungaria, tara a caror reprezentanti au solicitat revizuirea situatiei. Ieri, in Camera Deputatilor, deputatul UDMR Kerekes Karoly a avut o interventie referitoare la necesitatea incheierii unei conventii cu Republica Moldova, potrivit careia pensionarii din tara vecina care se muta in Romania sa primeasc