Desi tintele monetare din 2005 indica o suprematie a monedei nationale in fata celorlalte valute, la ora actuala, exista inca multe elemente care pot perturba randamentele economiilor pastrate exclusiv in lei. Tinta de inflatie pentru 2005 este de 7%. Indicele de apreciere a leului este clar mentionat in politica monetara a BNR, dar care va fi aceasta apreciere nu se stie.
In perspectiva liberalizarii contului de capital, cursul euro - leu ar trebui sa lucreze in favoarea leului, cel putin pentru momentul in care banii speculativi ar putea intra in tara. In acest context, pastrarea economiilor pare a fi mult mai avantajoasa in lei fata de valuta, chiar daca dobanzile bancare scad.
"Vor exista si banci care ar putea avea dobanzi care sa devina real negative pentru depozitele in lei, dar vor exista si banci care vor oferi un plus peste inflatia de 7%", declara Radu Craciun, senior analist ABN Amro Bank.
Cu toate acestea, elemente macroeconomice ridica anumite semne de intrebare la indemnul unilateral "Miza pe leu!" Radu Limpede, analist economic, este de parere ca "deficitul extern al Romaniei nu va face fata unui leu atat de puternic si va fi o chestiune de timp pana vom asista la o corectie dureroasa pentru cei ce au mizat 100% pe aprecierea leului.
E adevarat ca, la limita, putem finanta cu bani straini si in 2005 deficitul extern, cu toate ca deficitul de cont curent ajunsese deja la limita sustenabilitatii - 6,5% din PIB in 2004, iar in cadrul acestuia, deficitul comercial a stabilit un record al ultimilor 15 ani - circa 13% din PIB in 2004.
Daca cursurile valutare din acest moment se vor pastra, vom avea o apreciere reala a leului neverosimila: de 15% in 2005 - fata de 5,7% in 2004 (calculate prin medii anuale)". In plus, denominarea, chiar daca este o masura pur tehnica, va avea impact asupra masei mone