Potrivit lui Mihai Berinde, presedintele Consiliului Concurentei, pana in luna februarie va fi finalizata actualizarea privind ajutoarele de stat pentru zonele libere, precum si pentru cele defavorizate. Astfel, Consiliul va completa lista cu potentialii beneficiari de ajutor de stat din zonele defavorizate si va urmari in ce masura conditiile de autorizare a ajutoarelor de stat sunt respectate. Totodata, autoritatea de reglementare si control in domeniul concurentei va monitoriza si microintreprinderile beneficiare de certificat de investitor in zonele defavorizate, care au depus, pana la 31 ianuarie 2005, la administratiile financiare, cereri privind optiunea de trecere de la impozitarea pe cifra de afaceri la cea pe profit si au indeplinit conditiile in vederea beneficierii de ajutor de stat.
A doua razie in 3 luni
Descinderea anuntata este a doua in decurs de trei luni. In urma controlului din perioada septembrie-noiembrie 2004, Consiliul Concurentei a cerut Ministerului Finantelor sa inceteze acordarea de ajutoare de stat catre 143 de firme care functioneaza in zonele defavorizate. S-a mai cerut sistarea si pentru alte 116 companii care nu au realizat investitii, desi au primit ajutoare de stat. Din cele 1.900 de companii cu statut de investitor in zonele defavorizate, 107 nu au fost eligibile pentru a primi sprijin.
Reamintim faptul ca pentru zonele defavorizate, Romania a solicitat o perioada de tranzitie pentru scutirea de la plata impozitului pe profit pe toata durata existentei zonei defavorizate. In 2008, conform actului normativ, isi vor inceta existenta 3 zone defavorizate, in 2009 alte 22, iar in 2010, ultimele 3 zone defavorizate. Si pentru acestea, ajutorul de stat nu poate depasi 50 la suta pentru intreprinderile mari si 66 la suta pentru IMM-uri din costurile eligibile cu investitia realizata. Potrivit lui Mihai Berinde, pre