Dupa ce a demonstrat Guvernului ca gasise solutii de finantare a cresterilor salariale din sectorul bugetar, Mihai Tanasescu, fostul ministru al Finantelor, critica in termeni duri sursele de finantare a bugetului alese de actuala putere. Majorarile de impozite pentru veniturile din dobanzi si castigurile
de capital anuntate de Guvern reprezinta impedimente aduse economisirii, precum si dezvoltarii pietei de capital, apreciaza vicepresedintele PSD, Mihai Tanasescu.
"Este aberant ca, pentru o reforma fiscala, trebuie sa fie majorat impozitul pe dobanzi si cel pe castigurile de capital de la 1% la 10%, ceea ce va afecta atat economisirea, cat si dezvoltarea pietei bursiere. Un alt impact negativ este reprezentat de cuantumul majorarilor de accize, care va cumula in 2005 cresterile prevazute pentru doi ani", a afirmat Tanasescu.
In cadrul negocierilor cu Fondul Monetar International (FMI), Executivul s-a angajat sa reduca deficitul bugetar la 0,4%-0,5% din PIB, fata de tinta initiala de 1,5% si nivelul de 1,1-1,2% consemnat in 2004.
In acest sens au fost convenite unele majorari de impozite, precum si reducerea cheltuielilor bugetare.
Premierul Calin Popescu Tariceanu a aratat ca masurile respective au fost determinate de unele cheltuieli aprobate de fosta guvernare, care nu au fost cuprinse in bugetul pe acest an. Fostul ministru al Finantelor a replicat ca acele cheltuieli au fost prevazute sub forma unor reforme, insemnand, in mare parte, limitarea angajarilor in sectoarele bugetare.
Investitiile in infrastructura vor fi afectate
Tanasescu a afirmat ca reducerile de cheltuieli bugetare anuntate vor afecta in special subventiile pentru unele domenii importante ale economiei, precum si investitiile in infrastructura. Tariceanu a mai spus ca majorarea salariilor peste limitele stabilite a condus la o crestere excesiva si