In pofida declaratiilor presedintelui rus Vladimir Putin, potrivit carora ar fi dispus sa denunte Pactul Ribbentrop-Molotov din 1939, vecinii sai din Occident si mai ales liderii din Tarile Baltice, nu au renuntat la ideea de a le umbri rusilor aniversarea a 60-a de la victoria aliatilor asupra Germaniei fasciste, comenteaza publicatia electronica Utro.ru.
Potrivit sursei citate, liderii mai multor state, invitati sa participe la aceasta ceremonie, isi conditioneaza vizita la Moscova de acordarea garantiilor din partea Kremlinului privind denuntarea Pactului Ribbentrop-Molotov. Aceasta pozitie este expusa de catre presedintii Letoniei, VairaVike-Fraiberga, si Lituaniei, Valdas Adamkus.
"Sta pe ganduri si premierul britanic Tony Blair, cu toate ca tara sa nu a fost vreodata nici anexata, nici ocupata", relateaza agentia Flux.
De asemenea, in Germania, parlamentarii intreprind eforturi pentru a-l convinge pe cancelarul Gerhard Schroeder sa renunte la ideea de a vizita Moscova, invocand faptul ca Rusia trebuie sa-si asume responsabilitatea pentru agresiunea asupra Poloniei si pentru anexarea Tarilor Baltice.
Bush, singurul care a acceptat invitatia
Totodata, trei deputati europeni (fostul presedinte al Lituaniei, Vitautas Ladsbergis, ministrul de externe al Poloniei, Bronislaw Geremek, si ex-ministrul de externe al Estoniei, Toomas Hendrik Ilves) au pregatit o declaratie in acest sens. "In 1939, Armata Rosie a intrat in Polonia, apoi a atacat Finlanda si, in sfarsit, a violat independenta Tarilor Baltice.
O conciliere este posibila doar in baza adevarului istoric", se arata in documentul elaborat de deputatii europeni. Geremek considera ca "daca in timpul aniversarii a 60-a de la victoria asupra fascismului nu va fi dezvaluit adevarul istoric, atunci festivitatile nu vor aduce nimic bun". "Cel