Intentia actualului guvern de a impozita tranzactiile imobiliare facute de persoanele fizice si de a majora impozitul aferent transferurilor realizate de firme pot duce la scaderea temporara a preturilor de pe piata, mai ales ca vor fi descurajate, in primul rind, operatiunile speculative.
“Intrucit guvernantii intentioneaza sa impoziteze si cistigurile obtinute de persoanele fizice in urma vinzarii unor proprietati imobiliare, acestea se vor grabi sa vinda inainte de impozitare, ceea ce va mari considerabil oferta de pe piata. Iar cind oferta este mare, preturile scad”, ne-a spus Eduard Uzunov, directorul general al companiei Regatta.
Insa scaderea preturilor caselor si terenurilor va fi doar temporara pentru ca tendinta se va mentine pina cind proprietatile scoase la vinzare vor fi absorbite de cerere.
La rindul sau, analistul imobiliar Ion Radu Zilisteanu, de la Intermedias, sustine ca masura convenita cu reprezentantii FMI, vizeaza descurajarea speculatorilor: “Circa 10 - 20% din piata imobiliara romaneasca inseamna specula. Ea intervine atunci cind, la putin timp dupa cumpararea unui bun imobil, acesta este revindut la o valoare mult mai mare decit cea de cumparare.
Daca se vor impozita toate tranzactiile facute in acest fel in decursul a doi-trei ani, ponderea speculatorilor pe piata se va reduce”. La rindul sau, Petrisor Morar, seful agentiei Clivia Imobiliare, confirma ca specula baga sute de mii de euro in buzunarele celor care o practica: “In Timisoara, specula functioneaza din plin in cazul terenului.
Se cumpara un teren cu 10 euro/metru patrat, se parceleaza apoi si se revinde cu 40 euro/metru patrat. Sint foarte multi care au scos milioane de euro din parcelare”. Potrivit Codului Fiscal, cistigurile unei firme rezultate in urma unei tranzactii imobiliare sint impozitate cu 10% din profit.