Atingerea tintei de inflatie de 7% la sfarsitul acestui an va fi cea mai mare problema pentru Guvern si pentru Banca Nationala. Limitarea ratei inflatiei la 7% in acest an este esentiala in pregatirea Romaniei pentru aderarea la Uniunea Europeana.
Executivul va fi obligat sa puna in aplicare o serie de masuri pentru a reusi sa fie respectata aceasta tinta, in timp ce Banca Centrala va trece la "tintirea directa a inflatiei". Misiunea celor care "manuiesc" politicile monetare si fiscale este cu atat mai greu, cu cat introducerea cotei unice de impozitare a contribuit la majorarea veniturilor populatiei si la reducerea celor bugetare.
La acestea se adauga scumpirea utilitatilor care va genera un lant de cresteri de preturi, adica alte surse de inflatie. Solutiile pentru anihilarea acestor surse de inflatie sunt limitarea cheltuielilor bugetare si a cererii agregate.
Presedintele Comisiei de Buget, Finante si Banci a Senatului, Varujan Vosganian, apreciaza ca tinta de inflatie poate fi atinsa prin reducerea deficitului bugetar, care potrivit angajamentelor fata de FM va fi de cel mult 0,5%, mentinerea unui anumit control asupra salariilor celor care lucreaza in sectorul de stat, respectiv o politica a Bancii Nationale care "sa evite cresterea excesiva a
creditului neguvernamental”. Senatorul a exemplificat in acest sens mentinerea rezervelor minime obligatorii. De asemenea, el apreciaza ca BNR va continua politica de intarire a monedei nationale fata de euro.
Analistii apreciaza insa ca rata inflatiei va fi in acest an peste nivelul pe care si l-au propus autoritatile. "Rata inflatiei ar putea fi in acest an de 7,5%”, ne-a declarat analistul financiar Florian Libocor.
Lunile in care inflatia va avea valori mai mari sunt martie si aprilie de 0,6-0,7%, respectiv septembrie, octombrie si noiembrie, cand